Ce beneficii ofera Lycopene?
- Benefic în cancerul de prostata, sân, vezica urinara, pancreas, plamâni si piele, în cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal.
- Reduce semnificativ riscul aterosclerozei, iar inciden?a infarctului miocardic scade cu 20-50%.
- În administrarea de licopina se pun mari sperante pentru prevenirea bolilor degenerative si a maladiei Alzheimer.
Ce arata studiile despre Lycopene?
Licopina amplifica efectul luteinei în patologia oculara cu consecin?e deosebite în ceea ce prive?te scaderea, încetinirea sau stoparea degenerarii maculare.
Licopina se caracterizeaza printr-o mare capacitate antioxidanta, aceasta inactivând oxigenul singular (engl. = singlet), radicalii hidroxil si cei peroxid. Cancerul si alte boli cronice sunt legate de stresul oxidativ, antioxidantii protejând de daunele cauzate de radicalii liberi. Studiile in vitro indica faptul ca licopina are cea mai mare activitate antioxidanta dintre toate carotenoidele. Ea are abilitatea de a inhiba oxidarea ADN-ului, peroxidarea lipidelor si inhiba oxidarea colesterolului LDL ( Low-Density Lipoprotein – colesteol rau).
Capacitatea licopinei de a inactiva oxigenul singular (engl.= singlet) este de doua ori mai mare decât a beta-carotenului si de 10 ori mai mare comparativ cu capacitatea antioxidanta a alfa-tocoferolului.
Licopina determina scaderea concentratiei de colesterol la nivelul ?esutului hepatic prin inhibarea activitatii HMG-reductazei (3-hidroxi-3-metilglutaril-reductaza), enzima cheie în biosinteza colesterolului.
Numeroase studii, atât epidemiologice cât si pe animale, au demonstrat faptul ca suplimentarea dietei cu licopina reduce riscul aparitiei unor diverse tipuri de cancer, cum ar fi cel al cavita?ii bucale, al esofagului, al colonului, al cancerul de sân ?i a celui de prostata.
În 1995, un studiu de sapte ani pe 45.000 de voluntari a aratat ca licopina reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de prostata.
În 1999, Jurnalul Institutului National al Cancerului (JNCI, Oxford, UK ) a publicat o revizuire a 72 de studii epidemiologice care au examinat legaturile dintre riscul de cancer, consumul de rosii si produse pe baza de rosii si nivelurile de licopina din sânge. Astfel, 57 de studii au raportat o asociere inversa între consumul de tomate sau nivelul de licopina din sânge si riscul diferitelor forme de cancer.
Dovada unui efect benefic a fost mai evidenta în cazul cancerului de prostata, de plamâni ?i de stomac, dar beneficiile au fost, de asemenea, semnificative ?i pentru cancerele pancreasului, colonului, rectului, esofagului, gurii, sânului ?i uterului.
Rezultatele unui alt studiu prezentat în aprilie 1999 la reuniunea Asocia?iei Americane pentru Cercetarea Cancerului din Philadelphia, au sugerat ca licopina poate sa nu fie numai protector împotriva cancerului de prostata, dar poate avea un rol ?i în tratamentul sau.