Vitamina B2, cunoscuta si sub numele de riboflavina, este o vitamina solubila în apa, fiind un factor important în mentinerea sanatatii, functionând ca o coenzima în metabolismul energetic. Deoarece riboflavina nu este depozitata în organism, trebuie adaugata zilnic în dieta, fie prin alimente, fie prin suplimente alimentare.Semnele si simptomele deficientei de riboflavina (cunoscute în literatura medicala anglo-saxona sub denumirea de ariboflavinosis) includ tulburari ale pielii, hiperemie (aflux patologic a unei cantitati de sânge într-o anumita parte a corpului) si edem al gurii si gâtului, stomatita unghiulara (leziuni la colturile gurii), cheiloza (umflaturi, buze crapate), caderea parului, probleme în procesul de reproducere, dureri în gât, mâncarimea si înrosirea ochilor, probleme de degenerscenta hepatica si a sistemului nervos. Persoanele cu deficienta de riboflavina au de obicei carente si de alti nutrienti, astfel încât unele dintre aceste semne si simptome ar putea reflecta si alte probleme de sanatate.
Deficienta severa de riboflavina poate afecta metabolismul altor nutrien?i, în special a altor vitamine B, prin nivelul diminuat al coenzimelor specifice (riboflavina formeaza în mod normal doua coenzime: FMN (flavin-mononucleotid) si FAD (flavin-adenin dinucleotid).
Anemia si cataracta se pot dezvolta daca deficitul de riboflavina este sever si prelungit.