Hipertensiune arteriala, Tahicardie, Angina pectorala, Claudicare intermitenta, Insuficienta cardiaca.
Hipertensiunea arteriala este o conditie medicala cu risc mare pentru infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Cauzele hipertensiunii arteriale sunt multiple. In principiu, hipertensiunea cronica apare cand peretii arterelor nu mai sunt suficienti de elastici si capabili a se dilata suficient pentru un fluxul normal de sange, conducand la o crestere a presiunii. Mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale este esentiala in cazul bolilor cardiovasculare, in special bolile aterosclerotice: intarirea si fragilizarea arterelor (datorita calcefierilor) sau strangularea acestora prin ateroame (depuneri de grasimi, fibrina, homocisteina si deseuri minerale).
Unele din simptomele hipertensiunii arteriale pot fi: dureri de cap, ameteala, vedere incetosata, greata sau stare de voma, dureri anghinale, lipsa de aer (in special la efort), stare de oboseala. Hipertensiunea arteriala cronica netratata poate conduce la: Infarct miocardic, Insuficienta cardiaca, Accident vascular sau atac ischiemic tranzitoriu (TIA), Insuficienta renala, Afectarea ochilor cu pierderea treptata a vederii, Boala arteriala periferica cauzand dureri in picioare in timpul mersului (claudicare), Umflarea si dilatarea locala a aortei (anevrism).
Categorii de tensiune arteriala la adulti (masurata in milimetri de mercur adica mmHg):
Moduri de reducere si control al tensiunii arteriale:
Beta Blocantii - reduc ritmul cardiac si reduc forta de contractie a inimii prin blocarea receptorilor de adrenalina (efect relaxant).
Blocanti ale Canalelor de Calciu (CCBs) - Agentii de blocare a canalelor de calciu relaxeaza muschii arterelor. Reduc totodata forta de contractie a muschiului cardiac.
Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) - Inhibitorii ACE stopeaza productia unei substante chimice denumita angiotensina II care conduce la contractia vaselor sanguine. Prin contractare, vasele se ingusteaza, conducand la cresterea tensiunii arteriale. Relaxarea vaselor sanguine conduce la reducerea tensiunii arteriale.
Blocantii receptorilor angiotensinei (ARBs) - Blocheaza receptorii angiotensinei, prevenind actiunea ei vasoconstrictoare.
Blocanti ai Sitemului Nervos Simpatic (autonom) - Acesti agenti blocheaza mesajele emise de sistemului nervos autonom care conduc la vasoconstrictie. Sistemul nervos autonom este o componenta a sistemului nervos inconstient care controleaza ritmul cardiac, ritmul respiratoriu si alte functii de baza ale organismului.
Vasodilatatori directi - Vasodilatatorii directi relaxeaza si dilata vasele sanguine permitand sangelui sa circule cu o presiune mai mica.
Diuretice - Elimina excesul de apa, micsorand astfel volumul sangelui. Miscorarea volumului de sange conduce la reducerea presiunii arteriale.
TENSOPRIL actioneaza pe toate directiile descrise mai sus astfel:
Administrare:1-2 capsule pe zi de preferinta dimineata sau conform recomandarii specialistului.
TENSOPRIL scade in mod eficient tensiunea arteriala. Masurati-va regulat tensiunea arteriala. Consultati medicul daca administrati medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale in vederea ajustarii corespunzatoare a medicatiei alopate. Daca administrati medicamente alopate pentru scaderea tensiunii, consultati prospectele acestora. La unele medicamente alopate nu se poate renunta brusc. Renuntarea se va face prin reducerea treptat a dozei.
RECOMANDARE: Pentru ca sarea consumata in exces conduce la retentia apei si in consecinta la cresterea tensiunii arteriale, la hipertensivi se recomanda un consum moderat de sare.
Produs notificat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucuresti;
Serviciul National pentru Plante Medicinale Aromatice si Produse ale Stupului; Certificat de Notificare seria AA/ nr.5386 / 2012