Caracterizare licopena (lycopene)
Licopena (licopina) este un antioxidant cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, in cancerulcervical, ovarian, uterin, intestinal.
Licopena reduce semnificativ riscul aterosclerozei, iar incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50%. In administrarea de licopena se pun maris perante pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative si a maladiei Alzheimer. Sa nu uitam ca licopena este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor.
Cercetarile privind degenerarea maculei la varste inaintate audovedit rolul protector important al luteinei (5-6mg/zi luteina timp de 6 luni scad incidenta degenerarii maculei cu 43%).Efectul antioxidant al luteinei se manifesta, nu numai la nivelul aparatului vizual, dar si la nivelul altor organe, precum si in cadrul unor lanturi metabolice, putand fi utilizata cu rezultate bune de catre toti cei carora lis-a recomandat consumul de antioxidanti, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului de prostata etc.
La nivelul ochiului, efectul luteinei este amplificat de licopina, cu consecinte deosebite in ce priveste scaderea incetinirea sau stoparea degenerarii maculare.\
Licopena se caracterizeaza printr-o mare capacitate antioxidanta, aceasta inactivând oxigenul singlet, radicalii hidroxil si cei peroxid.
Capacitatea licopinei de a inactiva oxigenul singlet este de doua ori mai mare decât abeta-carotenului si de 10 ori mai mare comparativ cu capacitatea antioxidanta aalfa-tocoferolului.
Numeroase studii, atât epidemiologice cât si pe modele animale, au demonstrat faptul ca suplimentarea dietei cu licopena reduce riscul aparitiei unor diverse tipuride cancer, cum sunt cele ale cavitatii bucale, esofag, colon, cancerul desân si cel de prostata.
Licopena determinascaderea concentratiei de colesterol la nivelul tesutului hepatic prin inhibarea activitatii HMG-reductazei (3-hidroxi-3-metilglutaril-reductaza),enzima cheie în biosinteza colesterolului.
Cancerul si alte boli cronice sunt legate de stresul oxidativ; antioxidantii protejeaza împotriva acestor daune cauzate de radicalii liberi.Studiile in vitro indica faptul ca licopena are cea mai mare activitate antioxidanta dintre toate carotenoidele. Licopena are abilitatea de a inhiba oxidarea ADN-ului, peroxidarea lipidelor, si inhiba oxidarea colesterolului LDL.
O analizaa 72 de studii clinice a rezultat in 57 de cazuri de rapoarte inversate întrenivelul de licopena in sânge si riscul la diferite tipuri de cancer; 35 din aceste rapoarte au fost semnificative. Evidenta efectelor protective ale licopenei a fost cea mai mare pentru cancerul de prostata, pulmonar, si de stomac.
Numeroase studii in vitro si studii pe animale au raportat de asemenea rezultate care sugereaza ca licopena are efecte care ar putea ajuta laprevenirea sau ameliora bolilor cardio vasculare prin refacerea tesutului epitelial din peretele arterelor.
Modul recomandat de administrare: 2 capsule o (1) data sau de doua (2) ori pe zi.